.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dimecres, 10 de juny del 2015

Fordson Tractors


Publicat a la revista La Tosca Nº 774 Moià Gener 2018


Els tractors Fordson model "F" van ser construïts entre 1917-1928, van ser els primers tractors reals dissenyats com a tals i venuts en gran quantitat als agricultors.
El model “F Fordson va ser sens dubte el disseny més influent i comercialment important en la història del tractor, el seu impacte encara domina el disseny de tractors convencionals.


   Finca El Masot. Moià. Enric Carrera Sanyè, amb el tractor Fordson model “F”.


Des del 1917 el tractor agrícola Fordson va tenir un rol molt important en el canvi de la forma en què es va dur a terme l'agricultura i altres treballs.
Els tractors van començar a reemplaçar als cavalls en el tir de l'arada. El seu ús va donar la possibilitat de disminuir substancialment la mà d'obra empleada en el treball agrícola, així com la mecanització de tasques que tradicionalment es realitzaven amb l'esforç d'animals com ases, bous o mules.



El tractor va resultar molt útil al moment de realitzar treballs de transport, remolc, treballs d'arrossegament, d'empenta, treballs estacionaris o de transmissió d'altres moviments amb la politja i la corretja per fer funcionar la màquina de batre i d'altres.
Aquests tractors Fordson no eren una perfecció de màquines, però eren molt durs pràctics i fiables, al-hora que van ser els primers a ser produïts a gran escala així com el primer tractor a l'abast dels agricultors i dels ciutadans rurals.


Henry Ford deia que els seus tractors van ser la clau per acabar amb la guerra, millorar la vida de la població, i potser al final va ser una mitja veritat això. Fordson han proporcionat suficients aliments per a la població del món i han ajudat a créixer de manera sostenible i al mateix temps hi han contribuït a millorar els nivells de vida més enllà del que ell es podria haver imaginat el 1917.
En l'anàlisi final els seus tractors, efectivament, van ajudar a alleugerir les feixugues tasques dels agricultors i a marcar una època que va canviar el món.
El primer tractor Fordson es va vendre el 8 d'octubre de 1917, i se'n van construir 552,799 unitats entre 1917 i 1928 a la fàbrica de Dearborn a l ´estat de Michigan als EUA.
En aquell moment tres quartes parts de tots els tractors als EUA  eren Fordson model F.

Joan Carrera i Vilardell Gener 2012

Bibliografia
.
Fordson: Model F file:///C:/Users/user/Desktop/Fordson/Fordson%20%20Model%20F.htm
Fordson tractor http://en.wikipedia.org/wiki/Fordson_tractor
The Fordson Tractor Pages http://www.fordsontractorpages.nl/
Ford Tractors http://www.ssbtractor.com/tractors.cgi m=ford
Fordson tractor http://www.facebook.com/pages/Fordson-tractor/104073572962796
Story: Farm mechanisation http://www.teara.govt.nz/en/farm-mechanisation/4/1/2

Imatges

Finca El Masot Moià. Arxiu fotografic Nazari Alibés Rovira.
Fordson. ALMA DE HERRERO
http://almadeherrero.blogspot.com/2009/01/nuevas-fotos-del-tractor-fordson-f.html

Testimonis orals.

Enric Carrera Sanyè
Dolors Vilardell Matarrodona. Natural de Moià
Enric Oller Matarrodona Natural de Moià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada