.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dimecres, 10 de juny del 2015

Les nostres escales


La història de les escales es remunta a les primeres construccions de l'home. L'accés a les primeres cabanyes sobre puntals ja es realitzava amb escales. En les construccions sobre puntals de data més recent, es reconeixen fins i tot els orígens de les escales. Aquest element constructiu hi havia, en primer lloc, satisfer una finalitat concreta, encara que al llarg del temps va rebre un caràcter sacre. L'escala servia, en sentit figurat, per ascendir a l'altura divina, com connexió entre el cel i la terra. Referent a això és exemplar el cas de la torre de babel, que no era sinó una rampa helicoïdal. També pertany a aquest gènere l'escala bíblica de Jacob, les piràmides escalonades d'Egipte, l'anomenada escala celestial de Shantung a la Xina i les escales astronòmiques de l'Índia. Les escales índies, igual que la majoria d'aquestes instal·lacions, servien també per a fins científics. Totes les escales d'aquest tipus simbolitzen el cansat i perillós ascens cap al sol, cap a llum i cap als déus.
A l'edat mitjana, les escales solien situar-se en les torres i miradors dels castells i convents; aquesta ubicació responia a reflexions estratègiques sobre la defensa d'aquests edificis.
Durant el temps dels cavallers i de la cavalleria, Quan hi havia grans castells, torres, i ponts llevadissos, les escales de cargol responien a una tàctica militar i defensiva. La causa era que en pujar les escales estaven disposades de gir cap a la dreta, era que qualsevol espadatxí atacant, que eren majoritàriament dretans, els feia nosa i els limitava l'acció de moviments al topar-se amb la columna central la qual cosa els situava en clara desavantatge de l'adversari que estava a dalt o que baixava per l'escala.
Durant el renaixement, sobretot en l'època de la il·lustració, els homes van començar a alliberar-se de les coercions religioses i feudals. Aquesta evolució va influir també en el disseny de les escales: van aparèixer escales luxoses, espaioses, i representatives. Va anar augmentant la influència de l'escala en la composició de la façana. Darrere dels grans finestrals de les portes es trobava ja l'existència d'una escala. En el Barroc, l'escala es va traslladar a l'interior dels edificis transformant-se en un element constructiu interior. Es va convertir en un element del qual la vida es presentava en l'acte efímer de pujar, o baixar, però també en un escenari de les pretensions de prestigi personal. Les característiques de la burgesia, de principi de segle, també es reflectia en la construcció d'escales: a la zona d'entrada de les mansions, s'hi construïen complicades escales amb baranes.
A les plantes superiors l'escala s'estrenyia cada vegada més fins a arribar al primer pis. 
D'aquesta manera la reputació social dels habitants d'un edifici quedava patent al pujar de planta.


                                  Escala de cargol, Can Viñas. Moià





               Baixada del mestre. Moià

El final del segle XIX és considerat per molts com l'era d'or de la construcció d'escales, Peter Nicholson va desenvolupar un sistema matemàtic per a escales i baranes apropant l'art de les escales als treballadors de la fusta i el metall. Per a fins de 1980 l'arquitecta Eva Jiricna, Zaha Hamid architects, o Andrew Lee Mc Cornell entre d'altres van començar a dissenyar escales en vidre i acer inoxidable el que donava a les escales un aspecte futurista i elegant.
Avui dia és cada vegada més comú sortir del disseny convencional de ferro i fusta i passar a materials diferents com l'acer inoxidable, fibra de carboni, el vidre, i el titani.

Joan Carrera i Vilardell Febrer 2012

Bibliografia

EVA JIRICNA ARCHITECTS
http://www.ejal.com/small.html
Escaliers contemporains
http://escalier.comprendrechoisir.com/infos/escalier-contemporain
HISTORIA DE LA ARQUITECTURA Y LA ESTETICA DE LAS ESCALERAS
http://www.eduinnova.es/ene2010/escaleras.pdf
Peter Nicholson
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Nicholson
Escaleras de caracol como defensa
http://curistoria.blogspot.com/2008/10/escaleras-de-caracol-como-defensa.html
Wikipedia.Escala de cargol
http://ca.wikipedia.org/wiki/L'escala_de_cargol
HISTORIA DE LAS ESCALERAS
http://www.eleveescaleras.com.ar/historia-escaleras.htm
Who Invented the Spiral Staircase?
http://www.ehow.com/facts_4966725_who-invented-spiral-staircase.html


Imatges

Escala de pedra, Monestir de Sant Bartomeu, Bellpuig.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Convent_de_Sant_Bartomeu_de_Bellpuig
Escala de cargol Can Viñas. Moià foto Joan Carrera.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada