.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dimecres, 10 de juny del 2015

Màquina de trinxar carn



Publicat a la revista LA TOSCA Nº 786 Moià Juliol-Agost 2019

A mesura que passa, inexorable, el temps i ens convertim en adults, els records que guardem de la nostra infantesa van semblant-se a les escenes soltes, però carregades de simbolisme, d'una pel·lícula: la pel·lícula de la nostra vida. I així, aquests moments passats i atrapats ara en record, semblant-se a fotografies velles que es guarden en el nostre pensament, passen a formar part de la nostàlgia, personal i també col·lectiva, quan es tracta de records lligats a les tradicions i costums d'un poble, com ara el nostre. Algunes d'aquestes vivències pertanyen a la tradició familiar dels dies de la matança del porc, als de preparar la carn dels canelons pels dies de Nadal, la pilota de l'olla, les pilotilles, els productes de l'hort farcits,..... un costum que representava molt més que el sacrifici dels animals per tal d'aprofitar-ne la carn i tots els seus derivats. Simbolitzava tota una manera de viure.
Carn que s'elaborava a les cuines de les cases fent servir la màquina de trinxar carn o màquina de picar carn que era l'estri de cuina encarregat de trinxar els trossos per desmenusar-los i convertir·los en una fina i espessa pasta.
La invenció d'aquest aparell es deu a l'enginyer alemany Karl Drais que al segle XlX va idear per primera vegada una màquina amb una funcionalitat similar.
Es tracta d'una de les eines més característiques que en el seu moment va alleugerir la feixuga tasca de trinxar a mà la carn substituint el clàssic ganivet i el tallant de mitja lluna.
Les trinxadores de carn clàssiques funcionen mitjançant l'accionament d'una maneta giratòria que mou un eix en espiral sense fi que empeny els trossos de carn que li entren per la boca superior fins a un ganivet rotatori de quatre talls que fa passar els trossos fins a una placa amb orificis per on surt la carn en petits trossos (similar al d'un colador) Se solia passar diverses vegades la carn per la trinxadora per tal d'escollir la finesa del producte final.
Donava una gran alegria arribar a casa i veure la màquina de trinxar la carn un cop neta desmuntada amb totes les seves peces aixugant·se, sobre un tovalló estès al damunt de la taula era el senyal que s'acostava un dia de festa grossa, de la que estàvem molt segurs podríem assaborir entre altres coses d'un suculent i molt bon àpat.

Joan Carrera i Vilardell Febrer 2012

Bibliografia

Màquina de trinxar carn. http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A0quina_de_trinxar_carn
PICADORA MANUAL Núm. 32 BOCA OVALADA http://www.comercialagricolaelberron.es/productos/picadora-manual-no-32-boca-ovalada_1582087_1.html
Farra del Porc. Moli Nou Moià. http://farradelporc.blogspot.com/

Imatge.

Màquina de trinxar carn. Wikipedia http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A0quina_de_trinxar_carn

Testimonis Orals.

Dolors Vilardell Matarrodona. Natural de Moià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada