.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dimecres, 10 de juny de 2015

Singer

La SINGER de l'àvia, va ser un regal que li varen fer el dia del seu casament, avui està tapada amb una funda feta de tela de matalàs en un racó de l'habitació al costat de la finestra, imatge i records de tota una vida, entranyable màquina, que ha servit durant quatre generacions.
És molt bonica i de formes agradables, és en molt bon estat, tant que sembla nova amb l'aspecte d' acabada d'estrenar, va ser un objecte molt cobejat i durant moltes dècades, va ser l'única màquina que teníem a casa, funciona encara ocasionalment, al calaixet del costat s- hi guarda encara l'oli i el setrill per untar-la, els tornavisos, una corretja de cuir, rodets de fil, botons, agulles i petites peces de recanvi.
El número de sèrie F 7141 troquelat al costat dret al peu de la columna m'indica que va ser fabricada a Clydebank, Escòcia l'any 1910, un llarg i feixuc viatge de molts kilòmetres fins a arribar a Moià amb els mitjans de transport de què es disposaven en aquella època, m´invadeix la curiositat i busco referències, més dades, i la història de la marca.
Així doncs la Singer Corporation és una empresa fabricant de màquines de cosir nord-americana, fundada com IM Singer & Co el 1851 per Isaac Merrit Singer amb l'advocat novaiorquès Edward S. Clark. Principalment coneguda per les seves màquines de cosir, va ser rebatejada com Singer Manufacturing Company en 1865, i després com T'he Singer Company en 1963. Originalment, tota la seva producció es realitzava en les seves instal · lacions a la ciutat de Nova York, tot i que anys més tard la seu principal de Singer es va situar a Elizabeth, Nova Jersey als Estats Units, després amb el temps va ser superada en importància per una altra fàbrica de la mateixa companyia en Clydebank, Escòcia a I a Gran Bretanya que va ser la fàbrica més gran del món als inicis del segle XX dedicada a màquines de cosir i que donava feina a més de 14.000 persones.
Quan parlem de màquines de cosir hem de reconèixer que Singer és una llegenda i un referent molt important en el món de la costura i la confecció, encara que en principi les màquines Singer varen ser una idea domèstica, no van trigar a adonar-se que el gran invent anava a modificar la societat quan es va viure la revolució industrial al segle passat.


El moment àlgid del canvi de model artesanal a semiindustrial va arribar amb la invenció de la primera màquina de cosir (realitzada per Elías Howe-patentada el 1846 - i les posteriors millores d'Isaac Merritt
Singer-que va realitzar la patent el 1851 però va perdre la batalla legal davant E. Howe, tot i que el seu model va ser el que finalment va triomfar amb la introducció d'un mecanisme accionat amb els peus per moure el conjunt de la maquinària i el teixit, ja que anteriorment a aquest moment, tota la costura es realitzava forçosament a mà i la roba es realitzava peça a peça
Els principis bàsics del funcionament de la màquina de cosir van quedar establerts a partir de 1860 i van patir poques modificacions a partir d'aquest moment.
A banda i banda de l'Atlàntic la màquina de cosir va entrar amb força a les fàbriques i a les cases, causant una autèntica revolució en l'àmbit productiu, econòmic i social:


L'arribada de Singer al camp de la fabricació industrial de màquines de cosir va ser l'inici de l'expansió i popularització de l'invent, ja que la companyia, IM Singer & Co, va introduir la fabricació en sèrie, la renovació permanent de models i l'adaptació d'aquests a tot tipus de treballs i a uns preus assequibles.
Un cop expirada la patent, l'any 1877, van sorgir-li molts competidors a la Singer tot i continuar sent la màquina més venuda
Les màquines de cosir Singer va ser un dels primers avenços per facilitar la tasca domèstica i en especial de la dona donant la possibilitat de poder realitzar moltes peces de la llar sense necessitar a ningú més.
La maquina, té només com a objecte la funció, pel que sembla insignificant, d'unir una peça de tela a una altra, però la seva influència, atenent les necessitats, ha estat tan marcada que s'ha de considerar com la invenció més important de totes les èpoques.
La velocitat de la màquina de cosir, que l'any 1900 arribava diversos milers de puntades per minut, va fer necessari accelerar el tall de patrons i altres processos, preparant així el camí per al ràpid creixement de la indústria de la roba confeccionada, sent a la Gran Bretanya primer i després els EUA els centres mundials de la indústria i desenvolupament de la confecció.
Es va desenvolupar paral·lelament a la màquina de cosir i amb gran força la indústria tèxtil, la que va permetre progressivament també l'accés de la dona al món laboral.
En l''àmbit domèstic va ser per moltes llars una segona font d'ingressos, a més de ser utilitzada per a la confecció del vestuari familiar.
Eren temps en què a les nenes, des de petites, se les ensenyava a cosir.
Va permetre també l'aparició de les botigues de venda al detall i de la moda prêt a porter.
Avui dia, Singer continua sent un referent mundial, que des del segle passat ha anat evolucionant fins a les màquines actuals totalment
informatitzades.
Singer ha cel·lebrat els 160 anys d'existència, actualment, la seva seu està a La Vergne, a l'estat de Tennessee, prop de Nashville als Estats Units.

Joan Carrera i Vilardell Febrer 2012

Bibliografia.


Singer story http://www.mysingerstory.com/
Singer machines history. http://www.ehow.com/about_5454481_history-singer-sewing-machines.html
Breve historia de la maquina de coser maquinas-de-coser.es/..
Historias de Grandes Exitos - Como se hicieron Millonarios Historia de Singer www.historiasdegrandesexitos.com/
La máquina de coser  Egoibarra.com http://egoibarra.com/eibar-1/oficios-tradicionales/la-maquina-de-coser
Máquinas de coser Singer de singersewingshop.com
www.matri.eu/singer-Máquinas-de-Coser
Maquinas de coser Singer www.matri.eu/singer-Máquinas-de-Cose
Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres.
www.mte.cat/index.php?lang=es
Singer 160th Anniversary. www.mysingerstory.com/
Singer Pfaff www.singer.com.es/

Imatges.

Fotografia maquina Joan Carrera
Fotografia maquina. http://en.wikipedia.org/wiki/Singer_Corporation

Testimoni oral.

Dolors Vilardell Matarrodona natural de Moià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada