.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dimecres, 10 de juny del 2015

Singer





La SINGER de l'àvia, va ser un regal que li varen fer el dia del seu casament. Avui està tapada amb una funda feta de tela de matalàs, en un racó de l'habitació al costat de la finestra. Imatge i records de tota una vida, entranyable màquina, que ha servit durant quatre generacions.
És molt bonica i de formes agradables, està en molt bon estat, tant, que sembla nova, amb l'aspecte d'acabada d'estrenar. Va ser un objecte molt cobejat  durant moltes dècades, va ser l'única màquina que teníem a casa, i encara funciona ocasionalment. Al calaixet del costat s'hi guarda encara l'oli i el setrill per untar-la, els tornavisos, una corretja de cuir, rodets de fil, botons, agulles i petites peces de recanvi. El número de sèrie F 7141 troquelat al costat dret, al peu de la columna, m'indica que va ser fabricada a Clydebank, Escòcia, l'any 1910, un llarg i feixuc viatge de molts kilòmetres fins a arribar a Moià amb els mitjans de transport de què es disposaven en aquella època, m'envaeix la curiositat i busco referències, més dades, i la història de la marca. Ara us ho explico.

Així doncs, la Singer Corporation és una empresa fabricant de màquines de cosir nord-americana, fundada com a IM Singer & Co el 1851, per Isaac Merrit Singer juntamnet amb l'advocat novaiorquès Edward S. Clark. Principalment coneguda per les seves màquines de cosir, va ser rebatejada com Singer Manufacturing Company el 1865, i després com T'he Singer Company el 1963. Originalment, tota la seva producció es realitzava en les seves instal·lacions a la ciutat de Nova York, tot i que anys més tard la seu principal de Singer es va situar a Elizabeth, Nova Jersey, també als Estats Units. Amb el temps, la importància de la marca va tendir cap a la fàbrica de la mateixa companyia a Clydebank, Escòcia,  Gran Bretanya; aquesta  va ser la fàbrica més gran del món als inicis del segle XX, dedicada a màquines de cosir i donant feina a més de 14.000 persones.
Quan parlem de màquines de cosir hem de reconèixer que Singer és una llegenda i un referent important en el món de la costura i la confecció: Tot i que en principi les màquines Singer varen ser una idea domèstica, no van trigar a transformar la societat quan es va viure la revolució industrial el segle passat.


Concretament, la SInger va canviar el model de producció de peces de roba, d'un model artesanal a un de semiindustrial. Això va ser possible  amb la invenció de la primera màquina de cosir, realitzada per Elías Howe i patentada el 1846. Isaac Merritt Singer hi va introduir millores, i va mirar de patentar-les el 1851, però va perdre la batalla legal davant E. Howe. Batalles legals a part, el model de Singer va ser el que finalment va triomfar, amb la introducció d'un mecanisme accionat amb els peus per moure el conjunt de la maquinària i el teixit, ja que anteriorment, tota la costura es realitzava forçosament a mà i la roba es realitzava peça a peça.
Els principis bàsics del funcionament de la màquina de cosir van quedar establerts a partir de 1860 i van patir poques modificacions a partir d'aquest moment.
A banda i banda de l'Atlàntic la màquina de cosir va entrar amb força a les fàbriques i a les cases, causant una autèntica revolució en l'àmbit productiu, econòmic i social.


L'arribada de Singer al camp de la fabricació industrial de màquines de cosir va ser l'inici de l'expansió i popularització de l'invent, ja que la companyia, IM Singer & Co, va introduir la fabricació en sèrie, la renovació permanent de models i l'adaptació d'aquests a tot tipus de treballs i a uns preus assequibles.
Un cop expirada la patent, l'any 1877, van sorgir-li molts competidors a la Singer, tot i continuar sent la màquina més venuda.
Les màquines de cosir Singer van ser un dels primers avenços per facilitar una tasca domèstica, que com tantes d'altres,  tradicionalment era assignada a la dona. Ara es tenia la possibilitat de poder realitzar moltes peces de la llar sense necessitar a ningú més.
La màquina, té només com a objecte la funció, pel que sembla insignificant, d'unir una peça de tela a una altra, però la seva influència, atenent la necessitat bàsica d'anar vestit, ha estat tan profunda, que es podria considerar com la invenció més important de totes les èpoques.

La velocitat de la màquina de cosir, que l'any 1900 arribava a diversos milers de puntades per minut, va fer necessari accelerar el tall de patrons i altres processos, preparant així el camí per al ràpid creixement de la indústria de la roba confeccionada, sent  la Gran Bretanya primer i després els EUA els centres mundials de la indústria i desenvolupament de la confecció.
Es va desenvolupar paral·lelament a la màquina de cosir i amb gran força, la indústria tèxtil, que va permetre progressivament també -per necessitat de mà d'obra- l'accés de la dona al món laboral.
En l'àmbit domèstic, la Singer va ser per moltes llars una segona font d'ingressos, a més de ser utilitzada per a la confecció del vestuari familiar.
Eren temps en què a les nenes, des de petites, se les ensenyava a cosir.
Va permetre també l'aparició de les botigues de venda al detall i de la moda prêt a porter".

Avui dia, Singer continua sent un referent mundial, que des del segle passat ha anat evolucionant fins a les màquines actuals, totalment informatitzades.
Singer ha cel·lebrat els 160 anys d'existència. Actualment, la seva seu està a La Vergne, a l'estat de Tennessee, prop de Nashville, als Estats Units.

Joan Carrera i Vilardell Febrer 2012

Bibliografia.


-Singer story http://www.mysingerstory.com/
-Singer machines history. http://www.ehow.com/about_5454481_history-singer-sewing-machines.html
-Breve historia de la maquina de coser maquinas-de-coser.es/
-Historias de Grandes Exitos - Como se hicieron Millonarios Historia de Singer: www.historiasdegrandesexitos.com/
-La máquina de coser, Egoibarra.com: http://egoibarra.com/eibar-1/oficios-tradicionales/la-maquina-de-coser
-Máquinas de coser Singer: singersewingshop.com
-Maquinas de coser Singer : www.matri.eu/singer-Máquinas-de-Coser
- Museu de la Tècnica de l'Empordà. Figueres.
-Singer 160th Anniversary. www.mysingerstory.com/
Singer Pfaff: www.singer.com.es/

Imatges.

Fotografia màquina: Joan Carrera Vilardell
Fotografia màquina: http://en.wikipedia.org/wiki/Singer_Corporation

Testimoni oral.

Dolors Vilardell Matarrodona, natural de Moià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada