.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dilluns, 20 de juliol del 2015

Oli de fetge de bacallà

Recordar l' Emulsió de Scott d'Oli de Fetge de Bacallà només es pot resumir amb una expressió ....  Ecccssssssssssssss.........
L'Emulsió de Scott és un complement vitamínic ric en oli de fetge de bacallà, que és font natural de vitamines A i D, a més conté calci i fòsfor addicionats.  
Durant generacions va ser el remei en el qual les nostres mares van confiar perquè els fills creixessim sans i forts. No obstant això, molts de nosaltres avui el què més recordem de l'Emulsió de Scott és el seu mal gust.




Fugiem i corriem per amagar-nos quan la nostra mare venia amb l'ampolla i la cullera a la ma !
Després d'empassar una cullerada d'aquest xarop, calia prendre uns 5 gots d'aigua i sucre per treure el mal gust de peix podrit amb oli ranci. A més, et quedava la llengua blanca i sempre tenies mal alè a la boca.




El gust i olor de l'Emulsió de Scott eren repulsius per nosaltres a causa de l'oli de fetge de bacallà, però les nostres mares sempre van relativitzar els seus inconvenients a l' hora de pendre-ho, ja que l'eficàcie del producte era tot un èxit.





En els anys cinquanta aquí al principat es va popularitzar el seu consum. A Moià, es venien les ampolles a les drogueries de Cal Figueres, Cal Centaire, Cal Marcelino, Cal Truques, Cal Senyor Magí, i a la Farmàcia.
Recordo l'etiqueta clàssica que mostra un senyor amb el barret de balener, i que porta un gran bacallà a l'esquena. En els meus temps, l'ampolla era de vidre de color marró fosc i la figura del balener era un relleu en una banda de l'ampolla.
La història d'aquest producte es remunta a una visita realitzada a finals del segle XVIII passat per Alfred Downe Scott a les platges de Noruega, durant la qual va quedar molt impressionat per la fortalesa i longevitat dels pescadors.




Ells feia diversos segles que el prenien per alleujar les molèsties com ara el reumatisme, dolors musculars i rigidesa en les articulacions.
Durant la dècada de 1890, s'utilitza per tractar el raquitisme, que va afectar a nou de cada deu nens desnutrits, és un dels olis de peix que s'ha anat usant popularment com a digestiu i com a estimulant de la gana, també en les malalties associades amb desnutrició i en l'artritis.
En la dècada de 1950, es va investigar més els àcids grassos essencials, l'àcid eicosapentaenoic (EPA) i l'àcid docosahexaenoic (DHA) continguts en l'oli de fetge de bacallà i altres peixos grassos. Aquesta investigació va portar a la visió moderna de l'oli de fetge de bacallà que no només és beneficiós en condicions tals com el reumatisme, sinó també com un benefici per al cor i el sistema circulatori.



Això va permetre que es reforcés la imatge de l'Emulsió de Scott per donar-li un aspecte molt més modern i continuar reforçant les característiques de xarop saludable i formulat especialment per a nens en creixement del que va esdevenir provablement un dels més grans suplements vitaminics de venda a Europa.
Les persones que vam créixer aquí, tenim sovint records dolents de la nostra infantesa relatius al mal gust que tenia al empasar-nos la cullerada de l'Emulsió de Scott.
Avui aquest producte segueix al mercat presentat amb diversos sabors taronja, menta, maduixa, etc.


Joan Carrera i Vilardell Moià Juny 2015



Bibliografía

Hystory of cod liver oil EVCLO
https:www. evclo.com/history/
EVCLO
https://www.facebook.com/EVCLO
Wikipedia. Aceite de higado de bacalao
https://es.wikipedia.org/wiki/Aceite_de_h%C3%ADgado_de_bacalao
PHARMATEKA Emulsion Scott
file:///C:/Users/user/Desktop/scott/EMULSI%C3%93N%20SCOTT%20_%20PHARMAKOTEKA.html
Cod Live Oil
http://www.medicalnewstoday.com/articles/270071.php
Scott La Emulsion Mas Longeva
http://www.eltiempo.com/archivo/documento/MAM-1285338
Oli de fetge de bacallá WIKILINGUA
file:///C:/Users/user/Desktop/scott/Oli%20de%20fetge%20de%20bacall%C3%A0%20-%20WikiLingua.net.html

Imatges

PHARMATEKA Emulsion Scott
file:///C:/Users/user/Desktop/scott/EMULSI%C3%93N%20SCOTT%20_%20PHARMAKOTEKA.html
Vida Y Salud
http://www.vidaysalud.com/diario/ninos-y-adolescentes/10-cosas-que-nunca-debes-olvidar-antes-de-medicar-a-tu-hijo/
Emulsion Scott.
http://endocrinologopediatra.mx/tag/emulsion-de-scott/
Emulsion Scott el decano de los anunciantes.

Testimonis Orals.

Enric Carrera Sanyé Natural de Moià
Dolors Vilardell Matarrodona Natural de Moià




















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada