.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dilluns, 31 d’agost del 2015

l'Espectacle de la cabra

Els gitanos, gent coneguda que cada any a finals d'estiu venien a Moià i anaven pujant per la carretera de Castellterçol. Portaven un petit carret tirat per una escanyolida burra, que transportava els estris i les tres criatures petites, al costat de l'animal anava el patriarca, capitost de la tribu, un home bru amb un gros bigoti que escridassava l'animal perquè alleugerís el pas, al darrere del carret hi anava la dona del patriarca vestida de negre. La resta del grup, dos fills del matrimoni amb les seves parelles, i una filla més petita de 16 anys, també formaven part de la comitiva. Enganxats pel collaret amb un cordill al darrera del carret, els gossos i una cabra.
A uns dos cents metres passat el pont de Castellnou, girant a l'esquerre, seguiren pel camí de La Falsia, passaven per sobre els horts, la gent que hi treballava els van deixar recollir peres, i una cistella de patates.
Van muntar el campament a pocs metres de la font, a l'altra banda del camí sota a l’aixopluc de les baumes de La Falsia. Eren gent nòmada, avesats a la dura vida d'estar a la intempèrie, coneixien i aprofitaven tots els recursos de la natura, es proveïen de l'aigua de la font, omplien els cantis, paraven llaços als corriols per caçar conills, agafaven granotes, pescaven peixos amb una trema a la riera; A la nit, amb la llum d'una espelma, agafaven crancs, recollien els grans de blat que s'havien quedat a l'era i al camp després de la sega i el bosc els proveïa de llenya i dels fruits de temporada.


                       

Al vespre encenien foc, penjaven el perol per coure el ranxo, les carnisseries dels pobles que passaven els hi donaven alguns menuts, arreplegaven de la gent rosegons de pa, espigues de blat de moro, castanyes, i fruits secs. Feien una perolada on hi coïen a dintre tot allò del que disposaven. El patriarca, després, ho servia al grup. Cantaven i ballaven al voltant de la foguera fins ben entrada la nit. Dormien a dins de les baumes en un jaç fet de fanals i palla, abrigats amb mantes de borra. Cabra i burra lligats als arbres del costat, els gossos ho vigilaven tot.



Al matí ja amb el sol alt, desmuntaven el campament, i a poc a poc tirant amunt pel camí passant pel davant de l'ermita del Remei, es dirigien cap al poble. La canalla els reconeixia amb gran esvalot, els gitanos, els gitanos!!!!!!!!!, els de la cabra.... els de la cabra!!!!!
No era gents estrany, la gent els coneixia ja d'altres anys, i els esperaven per veure l'espectacle de la cabra. Amb moviments rutinaris i molt estudiats treien de sota del carret una escala d’estisora. Els components del grup, amb un tambor, una trompeta, panderetes i entonant la música d'un “pasodoble” començaven la cercavila que anunciava el seu espectacle, els contemplaven també des dels balcons i finestres, el seu poder de convocatòria era gran.
Es paraven, la gent s'hiacostava fent cor, feien una rotllana al vol, un redoblament de tambor reclamava silenci i imposava atenció. Seguidament un home amb veu enrogallada anunciava el primer número de la jove cabra contorsionista que faria una sèrie d’exercicis d'habilitats.





Obrien l'escala de peu i la col·locaven sobre el terreny amb cura per què no es mogués. Subjectada pel collaret, la cabra esperava pacient al costat de l'home domador, ell portava una vara flexible de balandre verd, a la seva mà dreta, la feia espetegar en l'aire al mateix temps que donava ordres a l'animal en un estrany argot. A poc a poc, la cabra s'anava acostant a l'escaleta i començava a pujar els esglaons amb força facilitat fins a situar-se al capdamunt en la petita plataforma rectangular. Superada ja aquesta primera dificultat, arrencaven els primers aplaudiments, però la seva actuació no havia fet més que començar. El més difícil d'aquest espectacle venia després.


Al centre de la plataforma, que servia de cim a l'escala hi havia un forat on l'home introduïa un petit i encadellat cilindre de fusta. A continuació amb la vara donant cops a la plataforma de l'escala i a crit de Sus... Sus... Ale-hop !!!!!!! aconseguia que la cabra hi pugés, ja amb més dificultat, sobre el petit cilindre. Nou espetec de la vara i nova ordre de Rulou.........Rulou......... Ale-hop.... L'animal a poc a poc al principi i més lleuger després, girava i girava sobre si mateix fins a completar els 360 graus, entre els aplaudiments del públic, els redoblaments del tambor i l'estridència de la trompeta. Dues vegades més es repetia aquest últim exercici i cada vegada amb més dificultat i èxit, ja que el cilindre encadellat l'home l'anava canviant per un de més petit fins a arribar a l’últim on just cabien les peülles de la cabra. I així acabava la funció.



Havia arribat el moment de la recaptació, sobre les panderetes girades de cara amunt queien les monedes dels congregats als terrats i de la gent que estaven als balcons i les finestres, alguns del grup portaven un cistellet fet de teixit de vímet i demanaven la voluntat a la gent de la rotllana. En les canastes hi admetien de tot: monedes, rosegons de pa, ous, fideus, fruita, roba usada... Acabada la recollida, els postulants la lliuraven al patriarca que s'encarregava de la seva classificació i custodia. A la vegada que donava autorització per seguir amb la cercavila i parar-se en el pròxim lloc, començaven al Poble Nou, i seguien cap a la Baixada del Mestre, Plaça Major, Sant Sebastià, Sant Josep, plaça de Sant Pere i continuaven fins que havien donat tota la volta al poble. Llavors baixaven per la Mànega fins a arribar a la carretera de Manresa.
L'espectacle no era ni bo ni dolent, era diferent, inclassificable. Res tenia a veure amb el teatre, ni amb el circ, ni amb les varietats, encara que pot ser una barreja de tot plegat. 
En acabar recollien els estris, i amb la burra i el carret anaven a un altre poble, on començaven de nou, per seguir fent l'espectacle de la cabra.




Joan Carrera i Vilardell Moià Agost 2015



Bibliografia.

BARCELONA AHORA I SIEMPRE
file:///C:/Users/user/Desktop/CABRA/BARCELONA,%20AHORA%20Y%20SIEMPRE_%20LA%20FAMOSA%20CABRA.html
APUNTES NATURALES. El número de la cabra.
http://reinamartinezapuntesnaturales.blogspot.com.es/2013/11/el-numero-de-la-cabra.html
ESPECTACLE DE LA CABRA. Oficis ambulants d'abans. Jose Gargallo Gregori
http://josegargallo.blogspot.com.es/p/el-drapaire.html
NOSOTROS LOS GITANOS
http://www.gitanos.org/documentos/madrid/
LOS GITANOS EN ESPAÑA.
http://www.unionromani.org/histo.htm
CULTURA GITANA
http://html.rincondelvago.com/cultura-gitana.html
EL TIRAMILLA El show de la cabra.
http://eltiramilla.blogspot.com.es/2011/11/el-show-de-la-cabra.html
POBRES-VERGONYANTS.


Imatges

IGNASI-GIL-SALA pintura grupo-de-gitanos-nómadas
http://www.arcadja.com/auctions/es/gil_ignacio/artista/69400/
LOS GITANOS Las minorias marginadas.
BARCELONA AHORA I SIEMPRE
DFHOTO Los gitanos de la cabra.
http://dfhoto.blogspot.com.es/2011/03/los-gitanos-de-la-cabra.html
MARINA OVEJERO Gitano Y cabra.

Testimonis orals.

Joan Vilardell Torrentà. Ramona Matarrodona Molas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada