.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

diumenge, 15 de novembre del 2015

El color groc del blat de moro

La descoberta d'Amèrica fa que el blat de moro sigui l'únic cereal provinent del nou món que es conrea en la majoria dels països europeus, essent la tercera collita més important després del blat, i l'arròs.
L'any 1604 es va iniciar el seu cultiu aquí a casa nostra. A causa de la seva productivitat i la seva fàcil adaptació al medi, el blat de moro es va estendre ràpidament en la dieta popular. Durant el segle XVIII el cultiu es va difondre de forma gradual per la resta d'Europa, primer pels llocs de clima més càlid de la Mediterrània i posteriorment per l'Europa septentrional.




La collita del blat de moro dura fins a finals d’octubre. Una vegada passada la calor forta i amb el fruit ja desenvolupat, els camps es deixen de regar i s’espera que la planta i els grans de l'espiga s’assequin. Quan adquireix el punt òptim de maduració es pren la decisió de fer la collita, el moment culminant de tot el procés.


Som a Moià, a mitjans dels anys cinquanta, la collita es fa a mà, ho fem els homes de casa, l'avi Joan, el meu pare Enric i el meu germà Josep i jo, que els anàvem a ajudar.
Cadascú avançava començant per un cap, resseguint les llargues fileres de plantes del camp, omplint la senalla d'espigues i abocant-las dins del sac, els sacs es deixen vora el camí, per carregar-los al carro per a després portar-los cap a casa.
Anar a buscar els sacs per nosaltres era una festa inoblidable, un dia molt especial, anàvem a dalt del carro asseguts, sentint el sotragueig de les rodes a ritme pausat, descobrint una nova perspectiva del paisatge. A la tornada, amb el carro ple, era més emocionant encara, a l'anar el meu germà i jo estirats al damunt dels sacs d'espigues.
Durant dies, al vespre, a l'entrada de casa, ens ocupàvem d'espellofar el blat de moro, tasca que consistia a agafar per davant de l' espiga les seves llargues fulles, que la cobreixen, tirar-les cap a enrere i lligar-les de dues en dues per posar-les després als barrots de ferro dels balcons per assecar-les.
Hi participava tota la família i alguns veïns que ens ajudaven.
Era un fet estacional que es repetia cada any i a cada casa que collien blat de moro, que llavors eren moltes.
Es transformava totalment la fisonomia dels carrers del poble destacant amb claredat el color groc daurat de les espigues a les eixides i balcons, símbol també de què s'acostaven els primers freds de l'hivern.


Un cop seques les espigues de blat de moro, a les llargues vetlles asseguts al banc escó vora del foc, de mica en mica les anàvem desgranant amb els dits.


Els grans solts del blat de moro els garbellàvem després a fora l'hort per deixar-los nets, els espigots i les fulles els guardàvem per cremar-los al foc a terra.
Uns quants sacs de gra els portàvem a molinar per obtenir la farina que donàvem per menjar als porcs.
Les gallines els hi donàvem gra per menjar, els ous que feien eren de color groc intens, groc, groc, el color groc del blat de moro.


Amb el pas del temps va arribar una màquina manual accionada per una maneta en la qual en girar movia un disc amb pues dins una carcassa de ferro colat, amb una molla oberta que compensava la pressió del disc. Per la boca de la carcassa s'introduïa l'espiga del blat de moro i en girar, les pues la desgranaven.
Aquesta màquina anava collada amb cargols a una taula, o cavallet, un cop havia passat tota l'espiga s'havia d'agafar l'espigot net i separar-lo del gra.
Aquesta màquina de desgranar el blat de moro va marcar un canvi en la manera de desgranar fins i va ser el començament de la ràpida evolució que tingueren les màquines i les feines del camp.

Joan Carrera i Vilardell Moià Juny 2015

Bibliografia.

La collita del blat de moro
http://www.botarga.cat/blogs/eltirabou/?p=1690
Maiz Wikipedia.
https://es.wikipedia.org/wiki/Zea_mays
Història del maiz.
http://es.scribd.com/doc/11996681/Historia-Del-Maiz#scribd
Blat de moro Enciclopèdia Cat.
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0223227.xml
Blat de moro del camp a casa.
http://www.elcampacasa.com/productes/blat-moro

Imatges.


Maiz.digitalnatura.
http://www.digitalnatura.org/v1.0/details.php?image_id=242&mode=search
Balcon con mazorcas de maiz
http://www.quetiempo.es/foto-ainsa_339048.htm
Desgrenant espigues de blat de moro.
http://elsgransdelspetits.blogspot.com.es/2013/02/ab-desgranant-espigues.htmelles-i-abellotsl
Homes i dones desgranant panotxes de blat de moro.
http://mdc.cbuc.cat/cdm/ref/collection/monagrari/id/2101
Foto màquina desgranar Joan Carrera

Testimonis Orals.

Dolors Vilardell Matarrodona Natural de Moià
Enric Carrera Sanyé Natural de Moià
Josep Carrera Vilardell Natural de Moià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada