.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

diumenge, 14 de febrer del 2016

Parallamps radioactius

A Espanya, a la fi dels anys cinquanta i durant els seixanta, es van instal·lar amb gran entusiasme parallamps radioactius a esglésies i edificis públics, substituint-los pels parallamps convencionals. Es va dir que la innovació de portar unes fines làmines d'americi al capçal els feia més eficaços per atreure els llamps.
Fins i tot es va arribar a exigir en les normes d'Indústria que els organismes públics dotessin als seus edificis de tan moderns artefactes. D'aquí ve que molts dels col·legis d'Espanya implentéssin aquests parallamps en les seves instal·lacions.

Al nostre campanar van muntar-n'hi un a l'any 1979.

   Lloc on es va muntar el capçal d'americi

Els parallamps radioactius porten un component d'aquest material, l'americi, en una petita corona al voltant del capçal que s'aguanta amb suports amb forma d'estrella des del mig del pal parallamps.
El principi de funcionament d'aquests parallamps es basa en el fet que el component radioactiu, en produir ionització en l'aire que l'envolta, origina una millor conductivitat elèctrica al mateix, afavorint la conducció de la descàrrega elèctrica d'un llamp que caigui al seu entorn proper.

                                  Diferents models de capçals radioactius

A mitjans dels vuitanta, però, va començar a córrer el pànic, es difonia als quatre vents que tenir un parallamps radioactiu era molt perillós i provocava leucèmia als nens. El clam popular va arribar a tal punt que el Ministeri d'Indústria va ordenar la seva retirada el 1986 i donant un termini de dos anys per fer-ho. Fins i tot va publicar anuncis a la premsa anunciant l'operació, els costos correrien per compte de l'Estat.

A Moià es van produir també protestes en contra el parallamps radioactiu que teniem instal·lat sobre el campanar, començaren al novembre de l'any 1987 amb molt neguit sobretot entre la gent que vivia al nucli antic del poble i en especial al veïnat del voltant de l'església, queixant-se de la seva perillositat i apuntant-lo com a causa principal del fet que sovint s'espatllaven els seus electrodomèstics.

                             Capçal radioactiu

Pels moianesos, doncs, tenir instal·lat un aparell d'aquestes característiques a prop de casa va passar a ser molt preocupant, i amb les protestes i la pressió popular finalment es va aconseguir desmantellar el seu capçal radioactiu el dia 9 d'octubre de 1995.


Desmuntatge del capçal del campanar de Moià. Fotografia extreta de La Tosca Nº 533, desembre 1995

Uns 5.000 parallamps radioactius queden encara a Espanya, dels 25.000 que s'estima que es van instal·lar a la dècada dels seixanta i setanta. L'empresa ENRESA segueix retirant-ne uns 1.500 a l'any de forma gratuïta si així ho sol·liciten els propietaris.
Concretament, l'Empresa Nacional de Residus Radioactius ha retirat 19.922 parallamps radioactius des que el 1992 es va iniciar l'operació de desmantellament després de la decisió del Govern, el 1986, de prohibir la col·locació de noves unitats.


                         Desmuntatge d'un capçal radioactiu

Els parallamps amb americi 241 són un exemple de l'ús indiscriminat de substàncies radioactives en dècades passades, quan es desconeixien els riscos exactes de la seva utilització i es prescindia d'altres elements igual d'eficaços, a més d'innocus per a la salut i el medi ambient.

Joan Carrera i Vilardell. Moià, juny 2015


Bibliografia

-AMERICIO
https://es.wikipedia.org/wiki/Americio
-¿ TD Te acuerdas ?
http://www.rtve.es/alacarta/videos/te-acuerdas/acuerdas-histeria-pararrayos-radiactivos/1331906/
-EL FANTASMA DE LOS PARARAYOS RADIOACTIVOS
http://elpais.com/diario/1989/09/26/sociedad/622767603_850215.html
-BOE: 1986/BOE-A-1986-18433-consolidado
http://www.boe.es/buscar/pdf/1986/BOE-A-1986-18433-consolidado.pdf
-Operational Radiation Safety
http://hps.org/hpspublications/orsarchive/61-2013.html
-SANIDAD AMBIENTAL
http://www.sanidadambiental.com/2008/07/10/informe-emitido-por-el-servicio-de-sanidad-ambiental-relativo-a-pararrayos-radiactivos
-ENERGIA NUCLEAR.
http://energianuclearperu.blogspot.com.es/2012/01/pararrayos-radioactivos-en-escuelas-del.html
-PARALLAMPS
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0129635.xml
-Moià d' ahir a avui. Editorial La Tosca, página 302
-ENRESA

http: // www.enresa.es /,

Imatges
-Pararayos radioactivos en España
http://waste.ideal.es/pararrayos.htm
-Operational Radiation Safety
http://hps.org/hpspublications/orsarchive/61-2013.html
-BOE
http://www.boe.es/buscar/pdf/1986/BOE-A-1986-18433-consolidado.pdf

Fotografia  La Tosca Nº 533, desembre 1995





















1 comentari:

  1. Molt curiós. Vaig estar uns quants anys estiuejant a Moià i no tenia ni idea de tot això! (I això que teniem un pis a la Plaça del Carreró).

    Ara intentaré esverinar si a on visc també van tenir parallamps d'aquest tipus.

    ResponElimina