.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dissabte, 15 d’octubre de 2016

Sortidors de benzina

Va ser en un fred matí al desembre de 1885 als Estats Units, quan l'enginyós Sylvanus Freelove Bowser, abans d'anar-sen a treballar, va volguer  treure aigua del pou de casa seva, situada a Fort Wayne, a l'estat d'Indiana. Li va ser impossible aconseguir-ho, el fred de la nit havia glaçat les cordes de la politja que aixecava la galleda del fons del pou.Immediatament va pensar en una solució per aquest problema. Va construir una bomba senzilla, que amb cada moviment pendular de la maneta, extreia una quantitat determinada de líquid. Lamentablement no va funcionar, no espirava prou a causa del gran pes de la columna d'aigua en el seu pou molt profund, però va ser l'origen dels sortidors de benzina.Per aquesta època, la benzina i altres derivats del petroli eren utilitzats com a llevataques, o dissolvent. Es venia a les farmàcies, on la tenien emmagatzemada en bidons dels quals es treia el líquid amb grans cullerots, per buidar-los a l'envàs que portava el client. La manipulació inadequada d'aquests productes era perillosa, i els accidents eren freqüents.Bowser, va pensar immediatament en el gran servei que prestaria la seva bomba, per a l'extracció dels derivats del petroli, i així va iniciar la construcció d'aquest primer sortidor, el qual es va comercialitzar inicialment a les ferreteries, i a les farmàcies. La bomba, que constava d'un cilindre d'emmagatzematge, vàlvules de marbre, un èmbol de fusta, una palanca de mà, i una palanca d'obertura de l'aixeta, en posició vertical, va ser un èxit. Bowser va crear l'empresa S.F. Bowser i va patentar la seva bomba el 1887.Sylvanus Freelove Bowser, va ser el primer en dissenyar i  a construir una bomba, per al subministrament de combustible, això va fer que els sortidors de benzina verticals, es coneguessin arreu del mon amb el nom de Bowser. 
A mesura que van anar apareixent els nous automòbils, també va sorgir la necessitat d'adquirir el combustible per poder viatjar a qualsevol lloc. Apareix aquí el 1909, la primera guia de benzineres. Estava constituïda per prop de 2.500 establiments, entre drogueries, botigues d'ultramarins, botigues de bicicletes, hotels, i cases d'hostes, on es podien adquirir els hidrocarburs per a la data tan preuats. Aviat es va fer del tot necessari instal·lar sortidors de benzina a les ciutats, i a la majoria de pobles, preferiblement vora la carretera, i en especial en l'encreuament d'aquestes.A Moià no vam trigar gaire a tenir sortidors de benzina, se'n van col·locar dos, entre els anys 1915 a 1925, tots dos a les voreres al Poble Nou, estaven situats just un al davant de l'altre.
El primer es va instal·lar a Cal Ton, a la taverna del Ton del cafè, cantonada carretera Barcelona, carretera Vic
Mes tard l'altre, a la Fonda del Remei, establiment que regentava la família Cirera, a la cantonada de la carretera de Vic amb carretera de Sta. Maria de l'Estany.
Els cotxes es paraven a posar benzina davant del sortidor, un polsador accionava un timbre a l'interior, i al cap d'una estona sortia l'home encarregat. Amb la bomba que s'accionava a mà mitjançant una manovella, fent moviments pendulars, xuclava la benzina del dipòsit soterrat, omplia alternativament un dels dos recipients de vidre transparents, de cinc litres, en cinc litres, situats a la vista del client. A la part superior del sortidor, hi havia el regulador, de tal manera que quan  s'en buidava un s'omplia l'altre. Disposava d'un comptador amb números d'accionament mecànic, que donava la lectura dels litres bombats. Per una mànega apropiada la benzina arribava als dipòsits. L'home portava una cartera de cuir agafada amb una corretja tipus bandolera per posar-hi els bitllets i moneda engrunada per tornar el canvi. 
El camió de la CAMPSA (Companyia Arrendatària del Monopoli de Petrolis Societat Anònima) abastia regularment la instal·lació perquè no s'acabessin les existències.
Va ser però als anys cinquanta, quan començaren a circular motos amb motors de dos temps, que per les seves característiques, a la benzina se li havia de barrejar una quantitat d'oli establerta. Ho feien amb una regadora metàl·lica que en el seu interior tenia unes pales que s'accionaven mitjançant un eix fins a la part de sobre, on s'hi agafava una maneta que es feia rodar. Omplien la regadora de benzina i li afegien la quantitat d'oli necessària per fer la proporció, ho barrejaven donant voltes a la maneta, i pel broc de la regadora omplien el diposit de la moto.
Vora el sortidor, una paperera per les deixalles i un carretó de rodes que guardaven la regadora de la barreja, un joc de mesures disponibles per la clientela, junt amb els pots d'oli pels motors. A la nit desmuntaven la mànega del sortidor, tancaven les dues portelles posant-hi un cadenat.
Aquests sortidors de benzina estigueren funcionant durant dècades. El de Cal Ton va desaparèixer quan a l'edifici s'hi va construir el “Cuartel de la Guàrdia Civil.” El de la Fonda del Remei va estar en servei fins a principis dels anys seixanta, ja que en aquell moment amb el trànsit ja existent i les noves normatives era perillós parar-se a posar benzina davant del sortidor a l'encreuament de les quatre carreteres. 
El dia 12 de juliol de 1964 s'inaugurà l'actual gasolinera <Estacion Servicio Moià>;a la carretera de Vic sota el carrer de Massamsó. Disposava de sortidors de benzina, i de gas-oil, accionats per bombes elèctriques, era una instal·lació molt moderna per l'època.
Avui els sortidors de benzina Bowser, són peces de museu, i objectes molt cobejats pels col·leccionistes d'automoció, d'arreu del món.


Joan Carrera i Vilardell. Moià juliol de 2015 


Bibliografia

Sylvanus F. Bowser
http://es.fuelpumpu.com/news-father-of-the-fuel-pump-sylvanus-bowser.aspx
HISTÓRIA DE LOS SURTIDORES DE GASOLINA
http://www.carrosyclasicos.com/cronicas/1849/#.Vautb_ntmko

Primers automobils, primers assortidors.
http://www.clipmedia.net/galera/Ubach/newsletter/img/pags/16.pdf
EL poste de benzina de Cal Valenti.
http://lafebredor.blogspot.com.es/2009/03/el-poste-de-benzina-de-cal-valenti.html
Surtidores de gasolina.
http://www.eldiariomontanes.es/videos/nacional/201411/02/historia-surtidores-gasolina-3871418601001-mm.html
El surtidor de la benzinera m'ha atracat
http://www.racocatala.cat/forums/fil/22136/surtidor-benzinera-mha-atracat

Imatges.


Primers automobils, primers assortidors.
http://www.clipmedia.net/galera/Ubach/newsletter/img/pags/16.pdf
Col·lecció Manél Alsina.
Col·lecció Ana Mª Molera.
Col·lecció Joan Carrera.

Testimonis Orals.

Enric Carrera Sanyé.
Josep Carrera Vilardell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada