.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

diumenge, 15 de gener del 2017

Gatoneres

L'invent de les gatoneres se l'atribueix a Isaac Newton, l'anècdota és que la seva gata, que sempre li demanava per sortir al carrer miolant, el distreia a cada moment i perdia la concentració. Se li va acudir fer un forat rodó a la porta perquè la gata sortís i entrés quan volgués sense molestar-lo. Al cap dels mesos, després de tanta excursió al carrer, la gata va parir uns gatets i Newton va afegir-hi uns forats més petits, tans com gatets va parir la gata.


Temps era temps, que moltes cases dels nostres pobles tenien el seu gat que entrava i sortia per la gatonera.
Les gatoneres eren tan simples com un forat fet a la porta, a la paret de cases o pahisses, per permetre l'entrada lliure als gats, gràcies a elles, els gats contribuïen a mantenir allunyades les rates de les reserves de blat, farina, o blat de moro que es guardaven a dins de casa.


Els nostres carrers eren plens de portals fets amb lindes de pedra, portes gruixudes de fusta massisa de roure o de faig, collades les dues fulles a quatre golfos ferrats a la paret, claus i anella rodona per estirar-la, de ferro forjat a cops de martell en una enclusa de ferrer, decorada amb punts de contrapunxó, escut i pany treballat a mà, amb la seva clau de ferro, de considerables dimensions i de molt pes i evidentment, el forat de la gatonera a baix, a uns 15 centímetres de terra, en un dels dos angles inferiors.


Ficant la ma pel forat de la gatonera la gent hi amagaba la clau al darrera, quan havien tancat la porta i sortien de casa, pràctica comú en aquell temps, sense cap ensurt. Tothom ho coneixia però ningú se n'aprofitava i així es respectava la costum.
Costa avui anant pels carrers del poble trobar gatoneres a les portes, són vestigis d' un passat d´emocions perdudes, d' imatges històriques irrepetibles en el temps i oblidades gairabé per tothom.

              Joan Carrera i Vilardell                           Moià Juny 2015


Bibliografia

Isaac Newton i los gatos.
http://www.veterinario-vetersalud.com/veterinarios/cuidados-mascotas/otros/isaac-newton-y-los-gatos.html

Gatoneres

Les gateres

Imatges.

Les gateres
http://blocs.xtec.cat/flore/2008/07/10/les-gateres/

Gato montés

fotografies de les portes Joan Carrera.

Testimonis orals.

Enric Carrera Sanyé

Dolors Vilardell Matarrodona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada