.status-msg-wrap {visibility:hidden;display:none;}

dissabte, 14 de juliol del 2018

Mariners a terra endins

USS Enterprise CNV-65 i l'ambulància nova de Moià

Va ser al començament dels anys seixanta quan la junta de la Creu Roja de Moià va arribar a un acord per substituir la seva primera ambulància: un furgó americà de la marca "Graham Paige", ja antiquada, amb trenta anys de servei, estava pintada de color verd clar, del qual destacava el nom de MOYÀ i les creus vermelles pintades als laterals i davant, sobre el capó del motor.
Era un cotxe d'abans de la guerra, adaptat amb unes cadiretes i una llitera per fer-ne una ambulància. Era molt incòmode, gairebé no disposava de suspensions i tenia moltes avaries mecàniques, tantes, que estava pràcticament sempre al taller. Els conductors que feien el servei de transportar els malalts amb aquesta ambulància eren mecànics de professió, del taller de cal Peret Carreter.



Totes aquestes circumstàncies demanaven un canvi i els membres de la junta de la Creu Roja van decidir comprar una ambulància nova, de construcció moderna i més ben equipada, per substituir-la.
Com que es necessitaven diners, es van organitzar una sèrie d'actes per recaptar fons, com ara un concert al Parc, aprofitant també per celebrar les bodes d'or de l'entitat. El vicepresident adjunt i tresorer de l'entitat era Josep Maria Rocamora i Morera, una persona de gran dinamisme, empenta i simpatia. Rocamora estava molt acostumat al tracte amb la gent i va ser ell qui, d'acord amb la decisió de la junta, va dur a terme negociacions amb el consolat i amb l'ambaixada dels Estats Units d'Amèrica. Així, va aconseguir que el dia 18 d'agost de 1963 i com a cloenda dels actes de la Festa Major, vingués a la nostra Vila la Banda Militar del portaavions Enterprise, a fer un concert al Parc Municipal.
El portaavions Enterprise havia estat sis mesos al mar Mediterrani visitant França, Itàlia, Turquia i Grècia. Al final va venir a Espanya i va ancorar fora el port de Barcelona el dia 15 del mateix mes d'agost.



El portaavions Enterprise

La posada en marxa de l'USS Enterprise (oficialment anomenat CVN-65) l'any 1960, va significar una nova fita en l'enginyeria, només comparable en aquella època amb el coet Saturn V de la NASA que va portar l'home a la Lluna.
Els enginyers de Newport News Shipbuilding (NNS) van guanyar l'adjudicació per a la construcció de l'Enterprise el 1957. El 1958 el casc de l'Enterprise va ser posat en graderia a la drassana Newport News Shipbuilding and Drydock Company. Va ser botat el setembre de 1960.
El novembre de 1961, l'USS Enterprise va ser finalment inaugurat sota les ordres del seu primer oficial al comandament, el capità Vincent P. De Poix.
L'USS Enterprise va ser el primer portaavions de la història propulsat per energia nuclear, integrant vuit reactors que permetien generar energia suficient per alimentar cadascuna de les quatre hèlixs i totes les necessitats elèctriques del vaixell. També va ser la primera vegada que dos reactors nuclears (se'n necessitaven dos per moure cada hèlix) van poder ser utilitzats en conjunt, ja que anteriorment només s'havien utilitzat de forma individual. De fet, els enginyers, en aquell moment no estaven segurs de si aquest tipus de dissenys funcionaria eficaçment.
El portaavions ostentava el títol de ser el vaixell de guerra de més longitud del món –342,2 metres– i alhora, el vaixell més gran que la Marina dels Estats Units mai havia portat a la mar. Si el portaavions pogués posar-se dempeus sobre la seva popa, seria més alt que l'Empire State Building, de Nova York.
El 12 de gener de 1962, el vaixell va començar el seu viatge inaugural, amb una travessia de prova de tres mesos. També va realitzar un seguit de proves i exercicis d'entrenament destinats a comprovar el potencial dels portaavions nuclears, dels quals l'Enterprise n'era pioner.
El febrer de 1962 va participar en el seguiment i mesurament del vol de l'Amistat 7, la càpsula espacial Mercury Atlas 6, amb la qual el tinent coronel John H. Gle'nn, Jr. va realitzar el primer vol espacial orbital americà. A l'agost d'aquell any el vaixell es va unir a la Sisena Flota a la Mediterrània.


La banda militar a Moià

Va ser el dia 18 d'agost del 1963, als volts del migdia, quan va arribar a Moià un autocar ple, amb una part important dels components de la banda del portaavions Enterprise.
Els acompanyaven els oficials de la Marina Sr. Larry Burleson, oficial i relacions públiques; Sr. Aubrey Chase, director de la banda, i el periodista del portaavions, Sr. William Williams.
Els esperava tota la gent del poble. Va ser un gran esdeveniment. Abans s'havien passat programes per les cases, n'hi havia d'enganxats a les cantonades dels carrers i ho anunciava igualment la pissarra de la Baixada del Mestre, col·locada allà una setmana abans per ordre del Sr. Alcalde, l'agutzil Pep Nunci havia fet la crida per tot el poble anunciant-ho a toc de trompeta.
Va ser una festa extraordinària, organitzada per l'assemblea local de la Creu Roja, que va servir de cloenda dels dies de Festa Major de la Vila. Grups de noies voluntàries voltaven pels carrers des de bon matí, enganxant banderetes a la solapa amb una agulla de cap i recollint els donatius de la gent.
Just en baixar de l'autocar, els van rebre les autoritats moianeses per donar-los la benvinguda a la Casa de la Vila i els van oferir un vi espanyol i un aperitiu.
La banda va interpretar l'himne nacional d'Espanya i l'himne dels Estats Units, enmig dels aplaudiments del públic assistent.
A la tarda, en formació militar, van desfilar fins al Parc Municipal.
Va ser un dia assenyalat, de festa grossa, de gent molt mudada. Mariners a terra endins vestits amb l'uniforme de color blanc immaculat. Tots els assistents hi mostraven la seva simpatia. S'havia construït expressament per a l'ocasió un escenari d'un metre d'alçada a la part baixa del parc, amb una escala a la part frontal i com a decorat hi figurava al fons i a cada extrem la bandera dels Estats Units, juntament amb la de la Creu Roja. Al mig, un gran quadre emmarcat, amb al·legoria d'agermanament. Guinardes de boix, gelosia de llistons de fusta, testos amb geranis i olor de farigola, tarda d'estiu a la fresca, sota els arbres centenaris del parc.
Va ser un èxit d'assistència, amb nombrós públic, tant de Moià com de pobles veïns. La part de baix del parc estava plena a vessar.
Dalt de l'escenari van delectar l'audiència amb un selecte concert de música moderna, i airoses marxes militars i el públic va respondre amb forts aplaudiments.


Cal remarcar que l'actuació de la banda del portaavions Enterprise a Moià va ser totalment desinteressada i amb la seva actuació al parc, va col·laborar en gran manera a aconseguir importants ingressos per a la Creu Roja.
D'una manera desinteressada va col·laborar també la firma comercial Pepsi-Cola, instal·lant una barra de degustació de begudes. La recaptació de la venda de refrescos va anar destinada a la Creu Roja.
Pepsi-Cola també va ser la patrocinadora i es va fer càrrec de la despesa de la publicitat d'aquest acte.
Al vespre, després del concert, es va fer per a ells un sopar de gala a la Fonda del Remei. Se'ls va fer entrega d'un obsequi com a record de l'estada a la nostra Vila.
Més tard els van acompanyar a l'envelat que s'havia muntat pels dies de la Festa Major. Es va celebrar el ball de comiat. En entrar-hi els components de la banda del portaavions, els músics de l'orquestra van interpretar en honor seu l'himne de la Marina dels Estats Units.
Ja tard i tots molt contents, van tornar amb l'autocar cap a Barcelona. Però abans el Sr. Larry Burleson, oficial i relacions públiques, va entregar al nostre alcalde una carta firmada pel capità de l'Enterprise, convidant les autoritats moianeses a visitar el portaavions.



Es va formar una comissió de gent moianesa, formada per membres de la junta de la Creu Roja, l'alcalde i uns quants regidors de l'Ajuntament, acompanyats per Josep Maria Rocamora.
Tots junts es van desplaçar a Barcelona, i van fer la visita al portaavions.
Va ser el dia 21 del mateix mes

Ambulància nova a Moià

Moià 8 de setembre de 1963. Festa grossa a la Vila. Celebració del cinquantenari de la Creu Roja local. Atapeït programa d'actes començant ja des de bon matí.
L'acte principal va ser, però, la benedicció a la plaça Major de la moderna ambulància, a càrrec del reverend P. Abadal. Apadrinada per la presidenta d'honor de l'Assemblea Local, Senyora Elvira Fernández Blanco i per il·lustre president delegat, D. Juan Pomier. Gràcies als diners obtinguts de donacions de persones particulars, de les postulacions al carrer en les festes celebrades, subscripcions de caràcter popular, la bona voluntat de la gent moianesa i la recaptació obtinguda amb el concert al parc per la banda del portaavions Enterprise, va ser possible estrenar a Moià aquesta moderna ambulància.










Joan Carrera i Vilardell                                                            Moià Juliol 2016







Bibliografia


Desmantelamiento del portaaviones USS Enterprise
http://www.fierasdelaingenieria.com/desmantelamiento-del-portaaviones-uss-enterprise/


NavSource Online: Aircraft Carrier Photo Archive
http://www.navsource.org/archives/02/65.htm

Revista La Tosca Moià Nº 729 Juny 2012 Página 48

Uss Enterprise Aircraft Carrier -
http://www.gettyimages.es/fotos/uss-enterprise-aircraft-carrier


USS Enterprise cnv 65
http://navysite.de/cvn/cvn65.html


Revista La Tosca Moià Nº 188 Septembre 1963


Wikipedia.org
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Enterprise_(CVN-65)




Imatges


LLibre MOIÂ 1947-2006 La Tosca Seixanta anys de vida Moianesa. Jaume Clarà i Arisa

Revista La Tosca Moià Nº 188 septembre 1963


Uss Enterprise Aircraft Carrier -
http://www.gettyimages.es/fotos/uss-enterprise-aircraft-carrier


Wikipedia.org
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Enterprise_(CVN-65)



Testimonis orals


Enric Carrera Sanyè. Natural de Moià
Dolors Vilardell Matarrodona.Natural de Moià

4 comentaris:

  1. Molt interessant recordar la vinguda a Moià de la representació de la marina dels EEUU.

    ResponElimina
  2. Joan, M'he divertit molt llegint aquest nou post que, en certa manera, a l'inici em recordava "Bienvenido, Míster Marshal".
    M'encanta la capacitat que tens per trobar, recuperar i escriure tots els articles.
    Sincerament, és un plaer haver descobert aquest meravellós blog d'un lloc força llunyà de casa meva, però que al cap i a la fi, tots en tenim alguna per explicar...
    Gràcies per fer-me conèixer Moià, la seva gent i els seus fets i per molts posts més!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Maria per mirar-ho amb bons ulls. I també per ser activa seguidora.

      Elimina